Pembiayaian Kos Guaman Shuhaimi, Bukti MB Selangor Juga Derhaka

Posted: 02/07/2011 in NGO Selangor

Kuala Lumpur, 7 Februari- Pembaziran dan penyelewengan wang rakyat oleh kerajaan Khalid Ibrahim semakin ketara dan tidak dapat di kawal apabila penderhaka Suhaimi Shafie akan dibiayai kos guamannya oleh kerajaan negeri. Ini tentunya satu lagi salah laku kewangan, penyelewengan dan rasuah kerajaan pakatan, ujar Pengerusi Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS), Hamidzun Khairuddin.

Kalau seorang penguasa penjenayah derhaka akan dibiayai oleh kerajaan negeri dengan ratusan ribu ringgit, maka rakyat marhaen yang terkena dengan sebarang tuduhan undang-undang dimahkamah juga berhak untuk menerima bantuan kewangan yang sama dari kerajaan negeri.

“Atau sebenarnya kerajaan negeri Selangor hanya berminat untuk mempertahankan pemimpin yang sama kasta dengan mereka sahaja, manakala rakyat berkasta marhaen akan terus teraniaya. Pentadbiran korup seperti ini sangat dekat dengan sikap dan perangai Hosni Mubarak, pemimpin sombong dan diktator yang sedang digelodak oleh kebangkitan api perjuangan rakyat,” ujarnya  mengulas tindakan kerajaan negeri yang akan membiayai kos guaman Suhaimi Shafie.

Rakyat berpandangan pembiayaan kewangan guaman ini juga adalah satu lagi bukti sahih bagaimana pentadbiran Khalid Ibrahim sebenarnya adalah juga bersubahat menderhaka kepada DYMM Sultan Selangor dengan bersekongkol bersama Shuhaimi, Adun derhaka Selangor.

“24 Januari lalu, kerajaan negeri bersungguh-sungguh mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri yang kononnya bertujuan untuk memperkasa dan mendaulatkan kuasa Sultan Selangor, tapi apa yang berlaku dan tindakan mereka hari ini, sebaliknya dan membuktikan mereka derhaka kepada Sultan Selangor,” ujarnya lagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s