Melayu Tercicir Jika Mansuh Diskaun Bumiputera

Posted: 07/28/2010 in Uncategorized

Walaupun tidak menjejaskan ekonomi Selangor, pemansuhan diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah boleh menyebabkan orang Melayu tercicir dalam aspek pemilikan hartanah mewah.

Pensyarah Ekonomi Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Haim Hilman Abdullah berpendapat, DAP sepatutnya lebih sensitif dengan pembangunan hartanah strategik yang lebih adil untuk semua kaum dan bukan sahaja berfokus kepada keuntungan semata-mata.

“Orang Melayu akan tercicir jika diskaun itu dimansuhkan kerana kuasa beli mereka kurang baik berbanding masyarakat Cina ditambah pula dengan harga hartanah yang meningkat setiap tahun.

“Langkah tersebut menyebabkan hanya masyarakat berkemampuan sahaja yang akan menguasai kawasan strategik di Selangor itu,” katanya di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai sikap kerajaan negeri Selangor yang menyambut baik saranan Ahli Parlimen DAP, Tony Pua yang meminta supaya dimansuhkan pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri itu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, cadangan Penasihat Ekonomi kepada Setiausaha Agung DAP itu merupakan sesuatu yang rasional kerana ia hanya melibatkan hartanah bernilai tinggi.

Sementara itu, Pensyarah Ekonomi di Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Amir Hussin Baharuddin berkata, pemberian diskaun bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah tidak akan menjejaskan ekonomi di selangor.

“Saya yakin pemberian diskaun tersebut tidak akan menghilangkan keyakinan pelabur untuk melabur di negeri itu kerana ia sudah sekian lama berkuat kuasa malah diskaun yang diberikan hanya 5 peratus.

“Namun terjadi juga penipuan yang mana harga yang ditawarkan kepada orang Melayu jauh lebih tinggi berbanding harga asal iaitu lebih tinggi 10 peratus.

“Pemberian diskaun ini juga tidak melibatkan kepentingan pelabur jadi tidak perlu risau kerana ia hanyalah helah DAP untuk menghapuskan hak keistimewaan orang Melayu supaya sama dengan orang bukan bumiputera,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Ekonomi Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Shaufique Fahmi Sidique berkata, pemberian diskaun tersebut akan menggalakkan pemilikan hartanah oleh bumiputera tetapi tidak akan mengurangkan keyakinan pelabur kerana mereka akan membuat pelaburan jika ada keuntungan.

“Dari segi ekonomi memang diakui pengurangan diskaun atau subsidi akan menjadikan pasaran lebih efisien tetapi tidak semestinya adil dan baik untuk semua serta akan berlaku penguasaan hartanah oleh pihak yang berkemampuan sahaja.

Tambah beliau, jika cadangan pemansuhan itu diterima kerajaan Selangor, ia akan menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan kaum bumiputera. – MediaUMNO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s